Tänka på när du ska ta ett smslån

Är det för mycket månad kvar tills nästa lön kommer in samtidigt som högar av räkningar bildas på bordet framför dig? Har ditt kylskåp sagt tack och hej och lämnat dig ensam med ditt ekande tomma sparkonto som gör det omöjligt att ens kunna tänka på otroligt dyra reperationer? Har bilens motor lagt av inför er stundande bilsemester vilket gör att ni nu står handfallna utan plan inför sommarens semester? Har du hört runt bland familj och vänner med frågan om en mindre utlåning utan framgång? Är du i en krisande situation där du snarast måste få stålar för att täcka akuta kostnader där att vända sig till banken är otänkbart då du måste ha pengarna nu och inte om några veckor? Ja, då kan ett smslån vara din räddare i nöden.

Man har enda sedan hemkunskapen i högstadiet blivit avrådda från att ta snabba, osäkra lån, och vem har inte sett lyxfällan där man ser ungdomar med hundratusentals kronor i skuld som hamnat hos Kronfogden? Det är dock bara en bråkdel av alla låntagare hamnar i en situation där det är omöjligt att betala av sin skuld.

Men, vad innebär det att ta ett smslån då? Smslån innebär att du smsar dina personuppgifter samt det belopp som du önskar att låna och du brukar kvickt och enkelt få ett svar om din ansökan gått igenom eller inte. Bara någon dag senare brukar pengarna vara inne på ditt konto och kan därmed användas för att betala av den akuta utgiften. Se därför till att enbart använda smslån som en sista utväg och se till att betala tillbaka det i tid. Att låna pengar på kredit får aldrig bli en vana, men i kombination med en annars stabil ekonom så ska det dock inte vara några problem.

Det finns många företag att ta mobillån från för att få pengar direkt in på ditt konto, men det finns en del saker du måste ha koll på då du ska använda dig av dessa bolag för att du inte ska hamna i en nedåtgående spiral där det blir omöjligt för dig att i slutändan betala tillbaka den summa du tagit lån på. Gör du rätt från början och håller koll på allt som tillkommer så är risken liten att du hamnar snett!

Först och främst måste du säkerställa att du kommer att kunna betala tillbaka den summa som du lånat. Låna aldrig via genom sms-lån om du vet att du inte kommer att få in en lön inom 20 dagar då avbetalningstiden ofta är under 30 dagar. Om du inte har 5000 nu, kommer du då ha det inom 30 dagar? Om du däremot vet att du kommer att få in lön inom den närmsta tiden så går det alldeles utmärkt att ta ett mobillån, under premissen att man är ansvarsfull gällande återbetalning av lånet.

En klar fördel med smslån är att bolagen inte har särskilt höga krav på dig som låntagare, utan de släpper igenom fler än vad bankerna skulle göra. Du behöver allt som oftast inte ha en fast anställning, utan ett vikariat, timjobb på ett café eller bara ett extrajobb behöver därför inte vara ett problem när du snabbt vill få in något på kontot för att täcka akuta utgifter. Bolagen brukar dessutom inte kräva att du har en särskilt hög inkomst och har du betalningsanmärkningar sedan innan så brukar långivaren ha överseende med det.

Ofta handlar snabblån om mindre belopp, men även små belopp kan bli stora när man lägger till ränta och andra avgifter som brukar tillkomma på mobillån. Även om lånet utger sig för att vara räntefritt så gäller det att du har koll på avgifterna som kan tillkomma. Ofta betalar du en avgift för att ens kunna ta lånet och hos många bolag så så betalar du även ränta på lånet. Avgiften på lånet samt räntan ger den effektiva räntan, som är den totala kostnaden på lånet och det är den effektiva räntan som i slutändan visar hur mycket du ska betala tillbaka till bolaget. Räntan på snabblån är dessutom mycket högre än vad den är på vanliga privatlån, då löptiden är kort och bolagen måste därmed ha hög ränta för att kunna gå runt. Privatlån sträcker sig över en period på ett år eller mer medan ett snabblån oftast ska betalas tillbaka inom 30 dagar.

Olika bolag har olika lånevillkor och för att du ska få ut det allra bästa så måste du själv göra din research och jämföra mellan olika lånebolag. Genom att jämföra den effektiva räntan hos många olika bolag så får du fram hur mycket du måste betala och du kan därmed hitta ett mycket billigare allternativ. Så lägg ner lite extra tid på att jämföra olika långivares villkor och räntor så ska du se att du kommer att tjäna på det i slutändan.