Privatlån

Ibland behöver man låna pengar för att kunna köpa något dyrare. Man kanske vill strukturera om sina skulder för en mer hållbar situation eller så vill man kunna investera i något specifikt och därför behövs en viss summa kontanter. Oavsett anledning så är det ett privatlån, eller blancolån som det också kan kallas för, man är ute efter, då detta tillåter en att låna för nästintill vilket ändamål som helst. Man kan använda ett blancolån för att starta ett företag, konsolidera skulder eller köpa någon dyr pryl som man velat införskaffa. Innan man tar ett privatlån så är det viktigt att man ser till så att man verkligen förstår hur detta lånealternativ fungerar, vad det kostar och om det kanske finns någon annans sorts lånevariant som fungerar bättre. Man måste räkna ut och förstå räntan och avgifterna som tillkommer med denna typ av låntagning. Hos oss på lanjakt.se kan man enkelt jämföra olika långivare för att finna det mest förmånliga alternativet för just en själv.

Grunden för ett blancolån - hur det fungerar utan säkerhet

När en bank erbjuder en låntagare ett blancolån, så kommer det inte att krävas någon egendom eller säkerhet för att säkra upp eller garantera lånet. Vill man låna en mycket stor summa hos banken för att köpa en bostad (så kallat bostadslån) så kommer exempelvis en boendekalkyl genomföras, där man måste ha en viss inkomst för att klara av avbetalningarna som uppstår. Kan man inte betala tillbaka på det sättet som man kommit överens med banken så kommer bostaden småningom konfiskeras av banken. Men för ett blancolån krävs inte detta, man behöver inte säkra upp med en viss inkomst eller ha någon specifik “pant” för att få ut summan.

Med andra ord så kommer det vara enklare att få ett blancolån godkänt eftersom kraven är lägre, men å andra sidan så tar långivaren en större risk med osäkrade blancolån. Banken har inte någon egendom att sälja om låntagaren inte kan betala den summa som denne fått utbetalt. Eftersom långivare tar större risk för osäkra lån, tar de i allmänhet högre räntor än vad de gör för säkrare utlåning. Med andra ord så kommer det att kosta mer att ta ett blancolån, med högre räntor och antagligen också högre avgifter.

Vad bör man jämföra mellan olika långivare för att finna det bästa blancolånet?

Hos oss på lanjakt.se har du möjligheten att jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Som kund vill man såklart finna det alternativet som lever upp till ens förväntningar, och att ha långivarnas olika erbjudanden kan hjälpa till när det väl är dags att välja. Ett blancolån kommer att påverkas av olika variabler, såsom hur stor summa man vill låna och hur snabbt man tänkt eller kan betala tillbaka.

Vidare kan man också jämföra bland långivare som kräver att få genomföra en kreditupplysning eller om man vill så kan man sålla bort dessa långivare. Samma sak gäller betalningsanmärkningar - man kan sålla bort eller välja att inkludera de långivare som kräver att man inte har några anmärkningar. Har man haft det tufft med vissa inbetalningar och därför fått en betalningsanmärkning så kan det vara svårare, men hos oss på lanjakt.se har vi samlat alla långivare, både de som anser att detta är OK och andra som inte godkänner detta.

Beroende på dessa val kommer olika långivare med olika erbjudanden att filtreras fram. Främst gäller det att dels jämföra räntan som erbjuds och dels avgiften som man kommer att få betala. Detta kan variera rejält mellan olika långivare, så försök alltid att räkna ut vad den totala kostnaden kommer att bli.

Vidare är det också viktigt att jämföra följande saker:

Ett låneskydd fungerar som en trygghet för låntagaren

Ibland sker oväntade saker i livet. Man förlorar arbetet och finner sig i en ny ekonomisk situation som arbetslös, man kanske är med om en olycka eller blir sjuk. I värsta fall så kan till och med en bortgång då låntagaren avlidit. Att därför stärka upp med ett låneskydd kan vara en god tanke, eftersom detta skydd har som avsikt att hjälpa till vid dessa tuffare situationer. Låneskyddet fungerar som en sorts säkerhet så att man som låntagare har mer trygghet vid oväntade livssituationer. Olika långivare erbjuder olika låneskydd, men generellt täcker låneförsäkringen månadsutgifterna som man har och vid dödsfall återbetalas hela lånet. Hos oss på lanjakt.se kan man jämföra olika långivares erbjudanden och då kan låneskyddet vara en bra parameter att inkludera inför funderingar på ett privatlån.