Lån utan UC

Det finns flera saker som kan sätta käppar i hjulen när man vill ansöka om ett lån. Det gäller att ha en god kreditvärdighet och att man kan uppfylla alla de krav som banken har satt ut. Kraven kan vara mycket varierande beroende på vilken bank som man väljer att använda sig av, men gemensamt för alla banker och lånegivare är att en kreditupplysning kommer att tas. Det är dock skillnad på en kreditupplysning från Upplysnings Centralen och en kreditupplysning från ett annat företag. När man lånar utan UC betyder det inte att man slipper undan kreditupplysningen helt, utan endast att upplysningen inte kommer från just Upplysningscentralen.

Varför många är rädda för att en kreditupplysning från UC ska sätta käppar i hjulen för att ansökan ska gå igenom är kanske inte så svårt att förstå. Upplysningscentralen är en av de största kreditupplysningsföretag som finns idag och majoriteten av alla företag använder sig av just denna central. När du handlar på faktura tas en kreditupplysning på dig och detta sker även om du t.ex. ansökt om flera lånebelopp tidigare eller om du har tagit många krediter. Ju fler upplysningar som du har, desto svårare blir det för dig att få din ansökan och dina pengar att beviljas. Anledningen till detta är för att banken då inte kan avgöra om du redan har signerat ett lånelöfte från en av de tidigare bankerna och din kreditupplysning blir ej 100 % korrekt.

Så går du tillväga

Vill du använda dig av en bank som inte tar kreditupplysningar via Upplysningscentralen kan du enkelt filtrera ut detta hos oss. Det finns ett flertal låneförmedlare som hjälper folk att ansöka om lån där banken i fråga använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag som t.ex Creditsafe eller Bisnode. Det absolut enklaste och smidigaste är att själv fylla i sina uppgifter online och sedan skicka in sin låneansökan. På så sätt kan du själv jämföra mellan olika lånebelopp och se hur mycket din månadskostnad skulle bli beroende på hur lång löptid som du valt.

Vilka låneformer kan man ansöka om?

Tyvärr är det inte alla låneformer som man kan ansöka om man inte vill att banken ska använda sig av Upplysningscentralen. Det brukar främst handla om mindre privatlån eller så kallade snabblån. Privatlån och snabblån skiljer sig på ett flertal sätt från varandra, men gemensamt för båda låneformerna är att du kan använda slantarna till precis vad du vill. Du behöver med andra ord inte ge någon förklaring till varför du ansöker eller vad lånebeloppet ska användas till.

Utöver detta finns det även en till punkt som sammanlänkar ett snabblån och ett privatlån med varandra, det är att man inte behöver någon form av säkerhet för att kunna ansöka (eller få sin ansökan beviljad). Det enda du behöver göra är att fylla i hur mycket du vill ansöka om och inväntar därefter ett preliminärt eller slutgiltig svar på om din ansökan är godkänd eller inte. Villkoren och kraven för ett privatlån är oftast lite mer strikta än för ett snabblån, men fördelen som kommer med ett privatlån är att du har möjlighet att ansöka om ett betydligt högre belopp.

Snabblån är ett mycket bra alternativ till ett privatlån, men beloppen man kan ansöka om är lägre. Får du igenom din ansökan och har signerat den kan du räkna med mycket snabba utbetalningar. Så snabba att du ibland har pengarna på ditt konto inom loppet av en timme. Det som däremot står till snabblånets nackdel är att löptiden oftast är mycket kort och att man dessutom kan få dras med en alldeles för hög ränta.

Fördelar

Det finns många fördelar med att undvika en kreditupplysning från Upplysningscentralen. Detta gäller speciellt för de människor som har haft betalningsanmärkningar sedan tidigare eller kanske till och med har haft tidigare skulder hos Kronofogden. Det går absolut bra att ansöka om krediter, snabblån eller privatlån om man har haft en skuld sedan tidigare. Det viktigaste är att skulden är avbetald och inte aktiv i dagsläget.

Som vi tidigare nämnde finns det ett flertal fördelar med att välja ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Det kan vara så att man har samlat på sig alldeles för många förfrågningar via företag som just använder Upplysningscentralen som sin källa till information, men även här är det vanligaste problemet att man har för mycket betalningsanmärkningar. Vill man ansöka om ett lån utan att Upplysningscentralen är inblandad kan man kika i listan nedan. Alla nedanstående namn är namn på kreditföretag som man istället kan använda sig av. Väljer du att gå via en låneförmedlare kommer sajten själv att välja ut banker som inte är kopplade till Upplysningscentralen, men jagar du på egen hand är dessa namn viktiga att lägga på minnet.

När man tar en kreditupplysning från ett annat företag än Upplysningscentralen så kan inte långivaren se om det finns några tidigare förfrågningar, t.ex. om man har ansökt om att betala på faktura, delbetala ett inköp eller ansökt om krediter. Genom att denna information inte kommer med så ökar det chansen för lånetagaren att få sin ansökan beviljad. Inga tidigare betalningsanmärkningar finns med och inte heller någon information om tidigare skulder till eventuellt Kronofogden.