Hur mycket får jag låna?

En mycket vanlig fråga när det kommer till att ansöka om lån är "hur mycket får jag låna?". Utan att ha någon form av information om lånetagaren är detta omöjligt att besvara och det är just av denna anledning som banker och lånegivare alltid tar en kreditupplysning på sina kunder. Det finns många faktorer som har betydelse för hur mycket pengar en person kommer att få låna. Vad det är som har störst betydelse kommer vi att prata mer om här!

Kreditvärdighet - När man talar om kreditvärdighet i samband med lån så är detta egentligen en typ av samlingsnamn för flera olika delar. Att vara kreditvärdig betyder inte endast att man har en taxerad inkomst, utan handlar även om tidigare skulder, krediter som ligger kvar, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Har man en hög kreditvärdighet betyder detta att man har en hög inkomst och få skulder/krediter, medan en låg kreditvärdighet betyder att man kanske inte har tagit hand om sin ekonomi som man borde.

Betalningsanmärkning - Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare är det inte säkert att ditt lånebelopp kommer att beviljas. Det är nämligen så att inte alla banker eller lånegivare accepterar en sådan från sina låntagare. Nu för tiden har det dock blivit vanligt att förbise en betalningsanmärkning eller två, med förutsättning att de är gamla anmärkningar och inte nya.

Inkomst - Naturligtvis har även din inkomst en stor inverkan på hur mycket pengar du kommer att få låna. Skulle du vara arbetslös så minskar chansen att få lånet beviljat radikalt, speciellt om det handlar om högre summor. Ju högre inkomst du har, desto fler utgifter kommer din ekonomi kunna hantera och du ses därför som en bättre lånetagare för banker att bevilja.

Utgifter - Även om du lever upp till minimikravet för taxerad inkomst är det inte säkert att ditt lån kommer att beviljas eller att du får låna exakt den summan som du ansökte om. I vissa fall kan bankerna eller långivare erbjuda ett lägre belopp än det du önskar, av den enkla anledning att det önskade beloppet kanske inte ligger inom ramarna för vad som kan vara logiskt för din ekonomi. Bankerna kommer att titta på de utgifter som du har idag, t.ex. bostad, krediter och elkostnader. Banken kommer inte att bevilja dig ett högt belopp eller ett lån om de anser att du inte kommer kunna leva skäligt på det belopp som du har kvar efter alla utgifter är betalda.

Öka chansen

Det finns dock några saker du kan göra för att öka chansen att få ditt lån eller den summa som du önskar beviljad!

1. Se till att du uppfyller alla bankens krav på sina lånetagare.

2. Rensa i din ekonomi och gör dig av med outnyttjade krediter.

3. Betala av så många skulder som möjligt.

4. Samla skulder och krediter (detta kan öka chansen rejält)

5. Ansök inte om mer pengar än du verkligen är i behov av.

6. Har du betalningsanmärkningar? Använd dig av en bank eller lånegivare som ser mellan fingrarna med detta.