Blancolån - vad är det?

Att låna pengar är sällan en smart idé förutom om det gäller ett köp av en bostad eller en bil. Ordet lån är oftast förknippat med negativa känslor och något man inte bör dra på sig. Men så behöver det faktiskt inte vara.

Vad kan ett lån göra för dig?

Alla hamnar vi någon gång i situationen att vi önskat att vi hade lite mer pengar just nu. Det kan vara flera veckor tills lönen ramlar in på kontot och ditt buffertspar kanske inte räcker till både ny tvättmaskin och service av bilen. Då är det tur att det finns blancolån. Med detta kan du tillfälligt skjuta till pengar och köpa det som du behöver. Om du inte har möjlighet att belåna en bostad, kan du alltid använda dig av blancolån. Denna typ av extra tillskott i din kassa ger dig möjlighet köpa det du behöver utan att visa för banken vad du ska använda pengarna till.

Att låna pengar utan säkerhet är en sorts frihet under ansvar. Ditt största ansvar är att du använder pengarna ändamålsenligt, d.v.s. det som du avser att använda pengarna till och det andra är att du verkligen håller dig till den avbetalningsplan som du och banken har kommit överens om.

Räntan styr mångas val

När du ska förhandla om räntan på de pengar som du behöver låna är det flera saker som du bör tänka på. Om du vill kunna göra en snabb återbetalning, större belopp på kort tid, ja då kan du många gånger förhandla dig till en lösning som ger dig en låg ränta. Om du däremot önskar längre återbetalningstid, till exempel över flera år, ja då blir oftast räntan högre och i värsta fall kan du komma att betala mer i ränta än summan du lånat från banken. Läs noga igenom alla villkor som banker och finansinstitut erbjuder och se vilket som passar dig bäst.

En koll av dig

Du ska inte bli förvånad om banken tar en kreditupplysning på dig innan de bestämmer sig för om du är en trovärdig och pålitlig kund. Du behöver sällan besöka en fysisk bank eller ett finansinstitut, det räcker oftast med att fylla i en ansökan online - och svaret brukar komma inom 24-48 timmar beroende på vem du ansöker hos.

När du behöver extra tillskott i plånboken finns det nästan alltid att få. Ta reda på vad som passar dig bäst: Vilka villkor, återbetalningstid och möjlighet att förhandla villkor och avtal.

Glöm inte att du även kan ansöka om extra pengar (som måste betalas tillbaka) om du vill resa på din drömresa eller köpa en ny bil, eller varför inte fixa en hejdundrande fest. Oftast är extra pengar bara några få klick bort, och du kan även skicka iväg en ansökan om extra pengar när du sitter på bussen.

Hur ser din situation ut? Behöver du extra pengar innan månaden är slut eller behöver du verkligen komma iväg på drömsemestern när det är grått och trist väder i november? Med disciplin, struktur och rätt bank kan du göra ett upplägg som passar dig!